Vad innebär en SPUR-grankning?
En granskning enligt SPUR-modellen är en strukturerad och kollegial kvalitetsgranskning av en sjukvårdande enhets förutsättningar att bedriva ST.
SPUR-modellen
SPUR-modellen bygger på att läkarprofessionen granskar kvaliteten på vårdgivarnas AT- och ST-utbildning. Granskningen utgår från kraven i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd samt specialitetsföreningarnas kvalitetsindikatorer för god utbildning. Syftet är att säkerställa att vårdcentralens ST-läkare får en utbildning av hög kvalitet samt att lägga grunden för ett kontinuerligt förbättringsarbete.
SPUR-processen
I SPUR-granskningen ingår förberedelser, webbenkäter samt ett besök av inspektörerna på verksamheten/kliniken/vårdcentralen med visning av lokaler och utrustning, intervjuer av ST-läkare, handledare, studierektor och verksamhetschef.
I regel granskas kliniker på plats i en till två dagar, beroende på vilken specialitet. Vårdcentraler granskas på plats under en halv dag. Granskningsbesöket avslutas med en gemensam diskussion om förbättringsåtgärder där styrkor, svagheter samt förbättringspotential tas upp. En skriftlig rapport skrivs av inspektörerna. Rapporten, som är en ögonblicksbild utifrån granskningstillfället, sänds efter besöket till respektive verksamhet för faktagranskning och slutgiltig rapport publiceras på lipus.se.
Sök SPUR-rapporter och rapporter från övergripande analyser av ST
Kalibrering och utbildning
Lipus har nära samarbete med samtliga specialitetsföreningar för att säkerställa att granskningarna håller en hög och jämn kvalitet.
Kalibrering, det vill säga att dela erfarenheter och säkerställa att bedömning och gradering blir så jämn och rättvis som möjligt, är av stor vikt. Kalibrering behövs både inom samt mellan föreningarna. Olika föreningar löser detta på olika sätt internt och SPUR-samordnarmöten är ett möjligt forum för att kalibrera mellan föreningar.
Alla inspektörer får och ska kontinuerligt ta till sig den utbildning som behövs för att kunna genomföra SPUR-granskningar med hög kvalitet.
SPUREX
SPUREX är ett rådgivande organ till Lipus och har till uppgift att samordna och bidra till goda metoder när det gäller extern kvalitetsgranskning av ST-utbildningen.
SPUREX ledamöter nomineras av specialitetsföreningarna och väljs vid specialitetsföreningarnas representantskapsmöte. Mandatperioden är tre år och nuvarande period sträcker sig från september 2022 till det sista representantskapsmötet 2025.