Hoppa till innehåll
Lipus.se / Nyhetsarkiv / Övergripande analys gav gehör för förbättringsarbetet

Övergripande analys gav gehör för förbättringsarbetet

2022 genomförde Lipus en övergripande analys av läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST) vid Södersjukhuset. Analysen ska besvara frågan huruvida sjukhuset skapar förutsättningar för att ST kan genomföras med hög och jämn kvalitet. Slutrapporten resulterade bland annat i en satsning på handledarutbildning berättar Anna Lindegren, övergripande studierektor vid Södersjukhuset.

Anna Lindegren - fotograf Fotogruppen Södersjukhuset
Anna Lindegren, övergripande ST-studierektor vid Södersjukhuset. Foto: Fotogruppen Södersjukhuset
Publicerad

– För mig som övergripande ST-studierektor har rapporten varit viktig för att få experthjälp med att hitta förbättringsområden som kan vara svårt att sätta tummen på och där till få gehör för. Det finns ett mandat som kommer med rapporten vilket är viktigt då vi studierektorer bedriver förändringsarbeten och ledarskap utan att ha formella mandat att ta beslut som påverkar verksamheterna. 

Varför valde ni att göra en övergripande analys av er specialiseringstjänstgöring?

– Det var Bodil Schiller som var övergripande ST-studierektor innan mig som initierade projektet redan innan pandemin. Beslutet togs i Södersjukhusets ledningsgrupp och man ville med det få en helhetsbild och kunna stötta de enskilda verksamhetsområdena i övergripande frågor. 

Hur tog ni er an rapporten och rekommendationerna i den?

– Vi syntetiserade materialet systematiskt och tog fram de viktigaste områdena. Några av områdena hade jag redan identifierat och så smått påbörjat en förändring av och rapporten gav extra energi och vägledning. De områden som inte redan var på gång presenterades för Södersjukhusets ledningsgrupp i diskussionsform för att belysa bristerna ytterligare.  

Vad tar ni med er från rapporten?

– Behovet av ökade insatser för handledning och återkoppling i de specialitetsövergripande delmålen. Vi är inte ensamma om det och det gör det än viktigare att fokusera på. Därtill vikten av intern kvalitetsgranskning av ST-tjänstgöringen. De flesta kliniker gör sin externa granskning vart femte år och där emellan kan det hända mycket bra men det kan också stå helt stilla eller i värsta fall gå bakåt. Då är det viktigt att man kontinuerligt följer utvecklingen och stöttar där det behövs.  

Hur har rapporten stöttat ert förbättringsarbete?

– Som jag nämnde tidigare finns det flera områden som förbättrats. Jag har gjort en 52 sidor lång sjukhusövergripande riktlinje för ST-utbildningen som sammanfattar en rad olika tidigare dokument som inte överensstämde och ibland överlappade varandra. I riktlinjen kan den som inte är insatt i ST-tjänstgöring få svar på många frågor. En annan mycket rolig sak som rapporten låg till grund för var en satsning på handledarutbildning. Jag och två studierektorskollegor höll i fyra tredagarskurser i ST-handledning och utbildade över 70 av våra specialister under hösten 2023.

Den övergripande analysen baseras på resultatet från granskning av enheter som bedriver ST, så kallade SPUR-granskningar, intervjuer med personer som har ansvar eller insyn i ST, samt analys av olika dokument.

Analysen på Södersjukhuset genomfördes av utredarna Mattias Bjarnegård, områdeschef Sahlgrenska Universitetssjukhuset och överläkare i radiologi, samt medicine doktor och leg. psykolog Hanna Wijk. 

Läs rapporter från alla övergripande analyser som gjorts av Lipus.

Läs mer om hur en övergripande analys går till.