Hoppa till innehåll

Digitaliseringens möjligheter 2025

Kursen är för dig som är intresserad av digitaliseringen och användandet av tekniska innovationer för att erbjuda god vård. Oberoende av förkunskap kan du ta del av goda exempel och diskussioner med andra intresserade ST-läkarkollegor rörande möjliga lösningar, riskhantering och den föränderliga läkarrollen.
Genrebild som symboliserar kursen

Kort om kursen Digitaliseringens möjligheter 2025

Kursen ges av: eHälsoläkarföreningen och anmälan görs till kursgivaren.
Nivå: ST-läkare
Specialiteter: Alla specialiteter Alla specialiteter
Avgift: Ingen kostnad för kursdeltagare.
Kringkostnader: Eventuell resa och boende finansieras av kursdeltagaren.

Studieform: På plats
Språk: Svenska
Kursnummer: 20250052
Län: Västra Götalands län

Kurstillfälle

Kursdatum: 20-21 maj 2025
Kursplats: Svenska Mässan, Göteborg
Sista anmälningsdatum: 6 maj 2025 (8 dagar kvar)

Anmälningsförfarande

För frågor och anmälan till kursen hänvisas till respektive kursgivare. Läs mer under ”praktisk information”.


1. Målgrupp

Nivå

ST-läkare

Specialitet

Alla specialiteter

Ytterligare information

Primär målgrupp är ST-läkare men kursen kan även vara relevant för läkare på andra platser i karriären. Inga särskilda förkunskaper krävs.

2. Behovsbeskrivning

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar gällande försörjning av kompetens och andra resurser. Digitaliseringen kan under rätt förutsättningar erbjuda lösningar för att kunna fortsätta erbjuda tillgänglig, effektiv och jämlik vård till befolkningen.

https://skr.se/skr/halsasjukvard/utvecklingavverksamhet/ehalsa/dethargorskrinomehalsa/digitalavardtjanster.28304.html

Det behövs en ökad digital kompetens på alla nivåer i offentlig sektor.

För ett hållbart digitaliserat Sverige – en  digitaliseringsstrategi. Näringsdepartementet diarienummer: N2017/03643/D

Läkarna utgör en central funktion i hälso- och sjukvården och det är viktigt att läkargruppen medverkar aktivt i att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd.

Vision eHälsa 2025, Regeringen och SKR (S2016/01874/FS) Artikelnr: S2016.004

I målbeskrivningen för läkarnas specialiseringstjänstgöring från 2021, Mål STa1 – Hälso- och sjukvårdens förutsättningar, anges två kompetenskrav varav det ena anger att läkaren ska uppvisa kunskap om hur förändringar av medicinska, tekniska eller organisatoriska förutsättningar kan få betydelse för var, när och hur hälso- och sjukvård kan bedrivas.

Därför vill vi se en kurs för ST-läkare som belyser möjligheter och risker med digitalisering samt ger kunskap om hur teknisk utveckling kan ändra förutsättningar för hur hälso- och sjukvård kan bedrivas.

3. Kursens mål - förväntat resultat

Övergripande mål

Kursen ska ge en introduktion till hur digitaliseringen kan få betydelse för var, när och hur hälso- och sjukvård kan bedrivas.

Resultat för deltagaren

Efter kursen ska deltagaren kunna:

  • ge exempel på digitala arbetssätt som skulle kunna användas i den egna verksamheten och hur dessa skulle kunna implementeras.
  • beskriva metoder och verktyg för att driva innovationsarbete i sin dagliga verksamhet.
  • ge exempel på metoder för beforskning av arbetssätt med digitala verktyg.

Resultat för patient och samhället

En läkare som har förståelse för digitaliseringens möjligheter och risker är bättre rustad att driva hälso- och sjukvårdens utveckling i en riktning som ger tillgänglighet och kvalitet i vården ur patientens perspektiv parallellt med bättre hushållande med resurser.

Delmål för ST angivna av kursgivare

HSLF-FS2021:8 STa1 – uppvisa kunskap om hur förändringar av medicinska, tekniska eller organisatoriska förutsättningar kan få betydelse för var, när och hur hälso- och sjukvård kan bedrivas

4. Program

Schema

Kursens upplägg:

Kursen genomförs på Vitalis-mässan i Göteborg av eHälsoläkarföreningen som är en intresseförening inom Svenska läkarförbundet. I år kommer vi att ha två fokusområden:

1. Evidenskrav vid arbetssätt med digitala verktyg
2. Praktiska lösningar för innovation

Deltagarna får inför kursen tillgång till den digitala utbildningen Introduktion till innovation och de genomför ett grupparbete under kursen som redovisas i samband med det avslutande seminariet.

Schema:

Tisdag 20/5

8.30-9.00 Introduktion – Kristina Tägil, Isabelle Cehlin

9.00-12.00 Evidenskrav för arbetssätt med digitala verktyg – Felicia Gabrielsson-Järhult, Virginia Zazo, Manuel Gonzalez. Föreläsning samt diskussion utifrån forskning rörande 1177 Direkt för belysa frågan om vi kan/bör ställa samma krav på evidens för nya arbetssätt som vi gör för nya behandlingsmetoder. Exempel från verksamheten i Region Västerbotten.

12.00-13.00 Lunch

13.00-15.00 Praktiska lösningar för innovation – Sara Hansson och Helena Andreasson
Deltagarna får lära sig praktiska innovationsverktyg från Innovationsplattformen på SU samt en uppgift att intervjua deltagare på mässan utifrån innovationsperspektivet.

15.30-17.00 Rundvandring mässgolvet – Johnie Berntsson

Onsdag 21/5

8.30-12.00 Av kliniker för kliniker – Christian Colldén
Kursdeltagarna deltar i eHälsoläkarföreningens spår ”Av kliniker för kliniker” som fokuserar på hur vårdens digitalisering kan drivas från sjukvårdsgolvet av kliniker av olika professioner. Under förmiddagen får man ta del av åtta olika presentationer av praktiska kliniska implementeringar av digitala arbetssätt. Förmiddagen avslutas med en paneldiskussion. Panelen består av vårdmedarbetare, chefer och beslutsfattare och man diskuterar hur ny teknik kan avlasta kliniker i vardagen, vad krävs för att vårdens medarbetare ska lita på ny teknik och hur ny teknik påverkar samarbetet mellan olika vårdprofessioner och med patienterna.
Länk: https://invitepeople.com/public/events/bd0a6002b4/seminars?q_menu=&filter_seminar_location_id=&seminar_category=&seminar_filter_categories%5B%5D=14143&q=#filter_form

 

12-13.00 Lunch

13.00-16.00 Uppföljning av innovationsuppgift och sammanfattande diskussion i seminarium – Sara Hansson och Helena Andreasson, Kristina Tägil, Isabelle Cehlin, Manuel Gonzalez.

16.00-16.30 Avslutning/utvärdering – Kristina Tägil, Isabelle Cehlin, Manuel Gonzalez.

Föreläsare:

Sara Hansson, Innovationsledare Innovationsplattformen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Helena Andreasson, Innovationsledare Innovationsplattformen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Felicia Gabrielsson-Järhult, Avdelningen för Kvalitetsförbättring och ledarskap, The Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare

Virginia Zazo, dermatolog Region Västerbotten.

Manuel González-García Innovationscentrum, Region Västerbotten. Anknuten forskare Epidemiologi och Global Hälsa. Umeå Universitet (UmU)

Johnie Berntsson, Projektledare programområde Implementering Program Millennium, Västra Götalandsregionen

Christian Colldén, Utvecklingschef Närhälsan Västra Götalandsregionen

Referenser

Jämställdhet och likabehandling

En av drivkrafterna för utveckling av digitala lösningar som vi belyser i kursen är att de möjliggör en mer jämlik och rättvis tillgång till vård oavsett var man befinner sig geografiskt. Vi belyser även vikten av att ha med patientens perspektiv i framtagande av nya lösningar för hög tillgänglighet relaterat till faktorer som funktionsvariationer och ålder samt etnicitet och språkbarriärer. 

5. Metodik

Pedagogisk metod

Föreläsning: Forskning om 1177 direkt samt grundläggande begrepp om innovation, innovationsledning och beskrivning av metod för att arbeta med behovsdriven innovation. Kort om regulatoriska aspekter.

Grupparbete: deltagarna ska fokusera på vilka behov som finns inom sjukvården utifrån både det kliniska perspektivet (vårdpersonal) men också ur ett företags perspektiv genom att få i uppdrag att dels intervjua vårdpersonal men också företag ute på mässan.

Enskilt arbete: besök på programpunkterna ”Av kliniker, för kliniker” som eHLF arrangerar, där man diskuterar risker och möjligheter med digitala arbetssätt samt hur dessa kan implementeras.

Seminarium: Kursen avslutas med redovisning av resultat av grupparbete och diskussion.

Kursmaterial

Inget kursmaterial.

Förberedelser

Digital utbildning: Introduktion till innovation (Lärportalen VGR)

Kunskapskontroll

Under avslutande innovationspass onsdag eftermiddag kommer samtliga deltagare få redogöra för sina reflektionspunkter och delta i uppföljande diskussion.

Kompetensstöd efter avslutad kurs

Vi erbjuder en digital träff efter sommaren med möjlighet att reflektera och diskutera med övriga kursdeltagare och kursledare.

Kompetensöverföring

Nej

6. Utvärdering

Lipus utvärdering

Lipus utvärdering skickas ut till deltagarna inom 7 dagar efter kurstillfället och inom fyra veckor efter kursen skickar vi en sammanställning till Lipus med våra reflektioner.

I samband med den avslutande diskussionen under den andra kursdagen frågar vi deltagarna vad de uppskattat mest med dagarna och hur vi kan göra det bättre. Utifrån den input vi får samt vad som är aktuellt i omvärlden uppdaterar vi innehållet i kursen varje år.

Resultat från Lipus skriftliga utvärdering samt vår egen dialog i samband med kursens avslut delas med de som varit engagerade i att genomföra kursen samt ligger till grund för uppstartsdiskussion när vi planerar nästkommande tillfälle.

Planering

Återkoppling som vi fått från de tidigare kurstillfällena har resulterat i att vi har utökat antalet kursdagar från en till två, för att ge utrymme för mer reflektion och gemensam diskussion. Vi har även anpassat innehållet för att hålla en nivå som inte blir för avancerat för någon deltagare och tagit in föreläsare till gruppen istället för att låta gruppen delta i större föreläsningar, för att få en mer intim miljö och underlätta för frågor och diskussion.

Tidigare Lipus-certifiering

Digitaliseringens möjligheter, 14-15 maj 2024. Lipus-nummer 20240056
Digitaliseringens möjligheter, 24 maj 2023. Lipus-nummer 20230061

7. Praktisk information

Kurstillfällen

Startdatum: 20 maj 2025
Slutdatum: 21 maj 2025
Sista anmälningsdatum: 6 maj 2025
Kursplats: Svenska Mässan, Göteborg

Kursortens län

Västra Götalands län

Antal deltagare

10

Språk

Svenska

Avgift

Ingen kostnad för kursdeltagare.

Kringkostnader

Eventuell resa och boende finansieras av kursdeltagaren.

Anmälningsförfarande och krav för deltagande

Intresseanmälan sker till Kristina Tägil (kristina.tagil@gmail.com).

Antagningsförfarande och bekräftelse

Antagning sker löpande enligt ”först till kvarn”.

Vi eftersträvar i första hand ST-läkare och geografisk spridning.

Bekräftelse skickas ut i anslutning till att intresseanmälan behandlas.

Kontaktperson

Kristina Tägil, +46 705 15 23 63

kristina.tagil@gmail.com

Kursintyg

Intyg för delmål STa1 2021:8

8. Kursansvariga

Initiativtagare

eHälsoläkarföreningen, intresseorganisation inom Svenska Läkarförbundet.

Ansvarig för innehåll

Felicia Gabrielsson-Järhult, Avdelningen för Kvalitetsförbättring och ledarskap, The Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare.

Virginia Zazo, dermatolog Region Västerbotten.

Sara Hansson, Innovationsledare Innovationsplattformen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Helena Andreasson, Innovationsledare Innovationsplattformen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Övergripande kurs- och kvalitetsansvarig

Isabelle Cehlin, ledamot styrelsen för eHLF. Erfarenhet av implementation av digitala verktyg/SaaS för hälso- och sjukvården (kunskapsstöd samt produktions- och kapacitetsplanering) samt som utbildningsproducent. Genomfört kursen vid två tidigare tillfällen.

Kursadministration

Isabelle Cehlin, ledamot styrelsen för eHLF

Kristina Tägil, medlem eHLF

Övriga samarbetspartners

eHälsoläkarföreningens styrelse deltar på ideell bas.

Vitalis sponsrar med lokaler samt entréavgift för 10 deltagande ST-läkare.

Målgruppsrepresentant

Vi genomför en återblick i samband med avslutandet av kursen varje år och tar med den återkoppling vi får från kursdeltagarna i planeringen av nästa års kurs. Vi har således inte haft en specifik målgruppsrepresentant året i planeringsgruppen detta år.

9. Finansiering

Vem/vilka finansierar?

eHälsoläkarföreningens medlemmar deltar på ideell bas och står för föredrag samt modererar det avslutande seminariet. Vitalis bidrar med lokaler för seminarium samt fri entré för 10 ST-läkare som deltar i kursen samt kostnad för Lipuscertifiering.

Kringarrangemang

Inga kringarrangemang

Sponsorers närvaro

Inga sponsorer närvarande

Jävsförhållande

Inga jävsförhållanden.