Hoppa till innehåll

Kirurgi för allmänläkare

Denna kurs syftar till att täcka behovet att känna sig trygg med att hantera kirurgiska diagnoser på vårdcentralen, både teoretiskt och praktiskt. Praktiskt träning kombineras med teoretiska genomgångar av de viktigaste kirurgiska och barnkirurgiska diagnoserna att behärska på en vård- eller jourcentral. Den berör också mer akuta tillstånd som vanligen handläggs på akuten, men som man kan stöta på på en vårdcentral, om där rätt manöver man kan rädda både liv och lem.
Genrebild som symboliserar kursen

Kort om kursen Kirurgi för allmänläkare

Kursen ges av: Like a surgeon Sweden AB och anmälan görs till kursgivaren.
Nivå: ST-läkare, Specialistläkare (fortbildning)
Specialiteter:
Avgift: 10.000kr exkl moms I avgiften ingår: Fika x 2 samt lunch båda kursdagarna. Instrument för suturering (ta gärna med egna instrument från vårdcentralen)
Kringkostnader: Resor och eventuellt boende ingår ej i kursavgiften

Studieform: På plats
Språk: Svenska, engelska vid behov
Kursnummer: 20240133
Län: Stockholms län

Kurstillfälle

Kursdatum: 22-23 maj 2025
Kursplats: DAB Showroom, Nybrogatan 69, Stockholm
Sista anmälningsdatum: 14 mars 2025 (82 dagar kvar)

Anmälningsförfarande

För frågor och anmälan till kursen hänvisas till respektive kursgivare. Läs mer under ”praktisk information”.


1. Målgrupp

Nivå

ST-läkare, Specialistläkare (fortbildning)

Specialitet

Allmänmedicin

2. Behovsbeskrivning

Uppskattningsvis 10-15% av alla besök inom primärvården resulterar i en kirurgisk diagnos. Vanligast är buksmärta, hudtumörer och sårskador. Som många andra tillstånd i primärvården, är noggrann anamnes och status grunden för bra diagnostisering. Det är också viktigt att känna sig trygg med praktiska moment, för att tex våga operera hudförändringar och nageltrång på plats, istället för att remittera. De kirurgiska ingrepp som genomförs på en vårdcentral brukar sammanfattas under begreppet ”Chirurgia minor”, eller ”lilla kirurgin”. De vanligaste ingreppen är hudexcisioner, stansbiopsier, nageltrångsoperationer, borttagande av lipom och aterom, men även suturering av akuta sårskador. Även om det är mindre vanligt, kan särskilt vårdcentraler som ligger längre ifrån akutsjukhus stöta på mer akuta tillstånd, som är viktiga att känna till och handlägga korrekt.

 

3. Kursens mål - förväntat resultat

Övergripande mål

Kursens övergripande mål är att ge kunskap om de viktigaste kirurgiska diagnoserna, med särskilt fokus på akuta tillstånd, samt repetera och även tillföra ny praktiskt kompetens avseende kirurgisk teknik, såsom suturering och knivföring, relevant för primärvården.

Resultat för deltagaren

Deltagaren förväntas efter kursen:

  • kunna diagnostisera de vanligaste kirurgiska och barnkirurgiska diagnoserna, med fokus på akuta och subakuta tillstånd.
  • behärska de grundläggande operativa teknikerna relevanta för primärvården, såsom ovalär excision, suturering, Königs operation, samt operation av lipom och aterom.
  • beskriva grunderna för mer avancerade kirurgiska, barnkirurgiska och urologiska ingrepp, såsom avancerad suturering av sårskador.
  • beskriva grunderna för mer avancerade sutureringstekniker som kan appliceras i klinisk vardag på en vårdcentral, såsom madreass-suturer, inverterade stygn och fortlöpande tekniker.
  • beskriva potentiellt liv- och lem-räddande ingrepp som vid pneumothorax, urinstämma och parafimosis.

Resultat för patient och samhället

Patienten kommer att gynnas av att läkarens kunskaper om och utredning av kirurgiska diagnoser har förbättrats. Då läkaren har mer kunskap och känner större trygghet avseende sin operativa kompetens, kommer fler ingrepp att kunna genomföras på vårdcentralen istället för att remitteras, med förkortning av tid till behandling som följd.

Delmål för ST angivna av kursgivare

Delmål för Allmänmedicin enligt målbeskrivning 2015/2021

C1/STc1: Behärska att utifrån ett professionellt och etiskt förhållningssätt bedöma och handlägga i landet förekommande hälsoproblem.

C2/STc2: Behärska och avgöra medicinsk angelägenhetsgrad och på ett etiskt tillfredställande sätt prioritera mellan vårdsökanden.

C4/STc4: Behärska att diagnostisera, behandla och följa patienter i alla åldrar med hälsoproblem och vanliga folksjukdomar, inklusive missbruk och beroende.

C5/STc5: Behärska att initialt bedöma, remittera och följa personer med sjukdomstillstånd som behöver vård utöver den egna enhetens resurser.

C6/STc6: Behärska hälso- och sjukvårdsarbete för barn och ungdomar.

4. Program

Schema

Kursen är både praktisk och teoretisk. Den inleds med gemensam genomgång och träning av grundläggande, och mer avancerade, sutureringstekniker, som sedan praktiseras fortlöpande på träningsstationer under de teoretiska genomgångarna.

Dag 1:

09:00 – 09:30: Introduktion

09:30 – 10:20: Teori: Kirurgia minor (teoretisk genomgång i grundläggande principer, samt praktisk träning i suturering)

10:20 – 10:50: Fika

10:50 – 12:00: Teori: Proktologi (teoretisk genomgång av tex hemorrojder och fissurer, varvat med fortsatt praktiskt träning i suturering)

12:00 – 13:00: Lunch

13:00 – 14:30: Teori: Buksmärta, samt praktisk träning i suturering

14:30 – 15:00: Fika

15:00 – 16:30: Fortsatt föreläsning om Buksmärta och praktisk träning i suturering

Dag 2

09:00 – 10:20: Teori: Barnkirurgi (bråck, sårskador, testistorsion, trauma mm). Parallellt med praktisk träning i suturering.

10:20 – 10:50: Fika

10:50 – 12:00: Fortsättning Barnkirurgi (samt sutureringsträning)

12:00 – 13:00: Lunch

13:00 – 14:00: Teori: Penis och pung (tumörer, varicocele, hydrocele mm), parallellt med sutureringsträning.

14:00 – 14:30: Teori: Bråck (ljumskbråck mm)

14:30 – 15:00: Fika

15:00 – 16:30: Uppsamlings-heat

Kursansvarig Jonas Ockell är specialist i kirurgi och allmänmedicin, och medicine doktor i plastikkirurgi. Jonas har stor erfarenhet inom akut kirurgi, bukkirurgi, thoraxkirurgi och plastikkirurgi, men också som allmänläkare. Med denna breda erfarenhet som bas, har han under flera år utbildat allmänläkare inom kirurgi i Västra Götalands Regions regi.

Sarah Tornberg är specialist i både allmän- och barnkirurgi, och har stor erfarenhet av akut barnkirurgi, samt som föreläsare och kursgivare.

Referenser

Jämställdhet och likabehandling

De olika diagnoserna belyses med skillnader, och likheter, mellan kvinnor och män (tex buksmärta, bråck), samt ålder (tex bråck) och etnicitet (tex vid hudoperationer). Syftet med kursen är också att ge kursdeltagarna verktyg att handlägga, inklusive operera, självständigt på vårdcentralen, vilket minskar påverkan av socioekonomisk status, geografi och tillgänglighet till specialiserad vård på tiden till behandling.

5. Metodik

Pedagogisk metod

Föreläsningar och praktiska moment

Under hela kursen kommer deltagarna att få gott om tid att handlett träna på suturering och knivföring vid excisioner. Träning kommer ske på personliga träningsstationer. Deltagarna förväntas träna även under föreläsningarna, och minst en av de kursansvariga kommer finnas tillgänglig för handledning under hela kursens sträckning.

För bästa upplevelse rekommenderas deltagarna att ta med sig egen utrustning i form av nålförare, klo-pincett samt sutur-sax. Utrustningen skiljer sig från VC till VC, varför det är mest givande att få träna med den utrustning man kommer använda kliniskt. Det kommer dock finnas engångs suturerings-set att låna.

Föreläsningarna kommer att tillhandahållas som hand-outs, med syftet att deltagarna ska kunna fokusera mer på praktisk träning och mindre på att anteckna. Både innan och efter kursen kommer deltagarna att kunna titta på inspelningar av de flesta relevanta ingrepp, filmerna finns på youtube.

Kursmaterial

Åhörarkopior och praktiska lathundar. Tillgång till video-material.

Förberedelser

Genomgång av kurs-filmer på youtube (frivillingt). 60 minuter.

Kunskapskontroll

Nej

Kompetensstöd efter avslutad kurs

Åhörarkopior samt digital plattform (youtube). Youtube-kontot är kursansvarigs egen kanal, och innehåller de flesta ingrepp som kursen berör.

Kompetensöverföring

Youtube-filmer. Åhörarkopior, lathundar.

6. Utvärdering

Lipus utvärdering

Feedback till kursgivare under kurs.

Digital utvärdering efter kursens avslutande, resultaten kommer användas för att styra kursens innehåll och utformning, samt val av pedagogisk metod.

Planering

Kursen har genomförts i Västra Götalands Regionens regi i flera år. Utvärderingarna har används för att korrigera innehåll och balansen mellan teori och praktik.

Tidigare Lipus-certifiering

Nej

7. Praktisk information

Kurstillfällen

Startdatum: 22 maj 2025
Slutdatum: 23 maj 2025
Sista anmälningsdatum: 14 mars 2025
Kursplats: DAB Showroom, Nybrogatan 69, Stockholm

Kursortens län

Stockholms län

Antal deltagare

20-25

Språk

Svenska, engelska vid behov

Avgift

10.000kr exkl moms

I avgiften ingår:

Fika x 2 samt lunch båda kursdagarna.

Instrument för suturering (ta gärna med egna instrument från vårdcentralen)

Kringkostnader

Resor och eventuellt boende ingår ej i kursavgiften

Anmälningsförfarande och krav för deltagande

Anmälan via e-post.

Antagningsförfarande och bekräftelse

Principen ”först till kvarn” tillämpas. Bekräftelse kommer skickas ut via e-post.

Kontaktperson

Jonas Ockell

jonas.ockell@gmail.com

Kursintyg

Socialstyrelsens intyg

8. Kursansvariga

Initiativtagare

Jonas Ockell, Kirurg och Allmänläkare, PhD

Sarah Tornberg, Kirurg och Barnkirurg

Ansvarig för innehåll

Jonas Ockell, Kirurg och Allmänläkare, PhD

Sarah Tornberg, Kirurg och Barnkirurg

Övergripande kurs- och kvalitetsansvarig

Jonas Ockell, Kirurg och Allmänläkare, PhD

Kursadministration

Jonas Ockell, Like a Surgeon Sweden AB

Övriga samarbetspartners

Bbraun (suturer)

Målgruppsrepresentant

Jonas Ockell är både Kirurg och Allmänläkare

Johan Lorentz, Allmänläkare, har konsulterats

Kursen har givits i flera år i VGR, och innehållet justerats baserat på feedback från kursdeltagarna (som uteslutande varit ST-läkare i Allmänmedicin)

9. Finansiering

Vem/vilka finansierar?

Jonas Ockell, Kursansvarig, Like a surgeon Sweden AB

Kursavgifter från deltagarna

BBraun – suturer.

Kringarrangemang

Inga kringarrangemang

Sponsorers närvaro

Suturer ombesörjs av Bbraun (som dock inte kommer närvara)

Jävsförhållande

Ingen av de kursansvariga har något jävsförhålland att rapportera.