Vilka kurser finns för ST-läkare?
I din specialiseringstjänstgöring ingår olika utbildningsmoment som ska genomföras för att uppnå målen enligt Socialstyrelsens målbeskrivning för specialiseringstjänstgöring för läkare. Att delta på ett antal kurser är ett av utbildningsmomenten.
Vilka anordnar kurser för ST-läkare och hur hittar jag kurserna?
Det finns en rad olika aktörer i Sverige som anordnar kurser för läkare. I dagsläget finns inte någon gemensam sida där att alla kurser publiceras, utan du behöver leta på flera olika webbplatser och i olika kanaler. Kursanordnare kan till exempel vara regioner, specialitetsföreningar, företag, sjukhus och universitetens uppdragsutbildningar.
I Lipus kurskatalog Hitta kurser hittar du kurser som har kvalitetsgranskats och certifierats av Lipus.
Anmälan till en Lipus-certifierad kurs görs alltid direkt till respektive kursgivare.
Vad är en ST-kurs?
En ST-kurs är en kurs som har ST-läkare som målgrupp. De arrangeras av olika aktörer. Kurserna kan vara avgiftsfria eller ha en deltagaravgift, det är upp till varje kursarrangör att bestämma. Det är upp till varje kursgivare att avgöra om de vill utfärda kursintyg. ST-kurserna har ingen gemensam kurskatalog där alla finns sökbara, utan kan hittas på en rad olika hemsidor och kurskataloger, bland annat i Lipus kurskatalog Hitta kurser.
Vad är en SK-kurs?
SK-kurserna är statligt finansierade kurser som arrangeras av olika aktörer genom ramavtal med Socialstyrelsen. Socialstyrelsen ansvarar för central ansökan och antagning, vilket sker två gånger per år. Kurserna är avgiftsfria för deltagaren och ger kursintyg som underlag för ansökan om specialistkompetensbevis. Du hittar SK-kurserna i Socialstyrelsens SK-kurskatalog.
Hur vet jag om jag behöver en kurs för att nå ett ST-delmål?
I Målbeskrivningarna för Läkarnas Specialiseringstjänstgöring framgår vilka ST-delmål som kräver kurs som utbildningsaktivitet och ett kursintyg på uppnått mål.